Archive for May, 2009

wanita

Posted in cOrEt-CoreT on May 31, 2009 by miss shieyda

1_644357200l

brapa banyak antara kite yg camni eh…??

sy berharap sy adalah salah seorang dr sebaik2 wanita tu 1 hari nnt…wpn sy tau sy sgt byk kekurangan dan kelemahan…bak kata pepatah, jauh panggang dr api, mgkn camtu kalau nak diibaratkan antara sy dgn sebaik2 wanita tu..tp sy nak berusaha utk menuju ke arah tu..amiin~

maksud hadith kat atas tu mgkn membawa maksud yg general, bkn setakat wanita yg baik utk seorang lelaki, tp sy nak fokuskan sedikit ke arah wanita yg sebaik2nye utk seorang lelaki…hidup dlm zaman ni, mcm susah nak larikan diri dr ade perasaan nak ade boyfren, nak rase disayangi seorang lelaki..tp ni pendapat peribadi…=) dan sy x terkecuali dr perasaan tu…

sy bersyukur diberi kesempatan utk kenal die, wpn sy rase die terlalu baik utk sy..tp Allah tu kan Maha Mengetahui kan..mgkn Dia hantarkn si dia utk mengajar sy jadi seorang yg lbey baik..who knows rite..?? dan sy cube utk menjadi lbey baik, utk jadi sebaik2 wanita…cube bersabar, cube mendengar sbb sy yakin ape yg die buat dan ape yg die nasihat sumer utk kebaikan sy…

sy suke maksud Hadith ni…=) utk si dia, terima kasih atas sumer nasihat…

engagement~

Posted in L.O.V.E on May 31, 2009 by miss shieyda

ni bkn cincin tunang adik sy.. =pni bkn cincin tunang adik sy.. =p

sy tunang ke..??? jeng..jeng..jeng… ahaks~!!

today, May 31st, 2009…adik sy MOHD TAUFIQ akan bertunang dgn bakal adik ipar sy yaitu AZIZAH….bkn sy ye.. =) knp adik tunang dlu ye..?? sbb dah smpi mase die la, mase sy blom lg..huhu…

adik ngan zizah ni dah lame sgt couple, sejak dorg sek menengah lg smpi la skrg ni umo dorg dh 23 thn..uish~ lame2..bape thn ye…lbey krg 7thn la jugak…so mmg dah sesuai sgt la pon dorg tunang wpn melangkah sy ni ha..hehe…tp yg sdey nye, xdpt nak balik utk tgk die tunang..hwaaaa… ='( dah la ni 1st tym ade event yg besar cmni dlm family sy, tup tup xdpt balik plak…ni sume koas punye fsl..grrr…tp dh pesan kat die, jgn kawin dlu selagi sy blom balik msia..haha…kasian deh… =p

ape2 pon, SELAMAT BERTUNANG utk adik sy dan pasangan nye…semoga dipermudahkan semuanye..jgn nakal2 tym tunang ni, darah manis wooo…huhu…kakak doakan dr jauh utk korg.. =)

kEsaYaNgAn..

Posted in L.O.V.E on May 26, 2009 by miss shieyda

berikut adalah antara buah hati pengarang jantung saye…(ayat skema..huhu..)

saye rindu mereka sumer..dah agak lame x jmp…haish~ jadi demi menghilangkan rindu, saye saje2 upload foto2 mereka…=)

saye sayang mereka...

saye sayang mereka…

gmbr kat atas ni amik mase balik cuti januari ritu..gmbr kat pantai morib..x cukup org ni, tp mmg sll nye begitu la..jarang sumer ade kat umah..kat atas tu ade mak saye, adik bongsu saye si fahmi, dan adik yg 2nd last si izzi..mereka ni la sll sgt buat sy senyum..rindu btol.. =(

fahmi@ami@mimifahmi@ami@mimi

izziizzi

firdaus a.k.a rahimfirdaus a.k.a rahim

ini lah antara 3 adik2 lelaki saye..sorg g xde gmbr..huhu…adik2 saye sume hero2…bile kat umah tu xde kawan melainkan emak…haish~ saye nak adik pompuan~!! haha..=) men bowling antara aktiviti faveret kami la…wpn si kecik ami tu baru2 ni je suke men bowling..saye suke sgt klu dpt bwk dorg ni jln2..rase cam puas sgt..miss all my heroes damn much la…nnt klu balik nk jln2 ngan dorg lagik..tgu kakak ye~ =)

gmbr abah pon xde la plak dlm lappy ni…gmbar byk kat lappy lame yg mane hard disk nye telah rosak dan x sempat di save d tpt len, jadik nye gmbr2 itu telah hilang..=( tp xpe, abah tetap dlm hati saye..huhu…

sorg lagi kesayangan saye, nnt la saye buat len eh..=p

dokter muda…

Posted in ..dokter muda.. on May 26, 2009 by miss shieyda

mgu ni dah masuk mgu ke-18 saye jadik dokter muda…

x sedar btol mase berlalu begitu cepat..

saye dokter muda.. ;)

saye dokter muda.. 😉

pejam celik dah 18 mgu, dh hmpir 5 bulan…dah masuk dept yg ke-3..fess start dengan dept neurology ritu, 4 mgu kat situ, x fun sgt saye rase..byk bnd yg x best jadik..mgkn sbb baru fess tym, mcm x reti nak buat byk bnd lagik…saye plak mmg x suke kne marah…jadi mcm x fun bile rase takut nk buat salah..huhu…ape2 pon…dept tu dh lepas..alhamdulillah…=)

fess day masuk spital...nervous~!!fess day masuk spital…nervous~!!

dept ke-2 d penyakit dalam atau pon internal medicine…kne dok 12 mgu kat dept tu..lame tp saye rase fun sgt..byk gile ilmu..mase awal2 kne on-call tu jela kot yg memenatkan, selbeynye bg saye ok n saye enjoy ape saye buat~!! dats wat most matter kan…=) byk btol penyakit saye jmp mase kat cni, mcm2 ade..pastu sume kronik…yg saye rase org msia jarang yg cmtu…sorg pasien (patient) tu buleh ade mcm2 penyakit n sumer teruk2…haish~ itu telah stimulate saye utk lbey menjaga kesihatan dr skrg..ahaks~ =)

skrg kat dept ke-3 which is kulit & kelamin a.k.a dermatology…kat cni mcm agak stres sbb ari2 kne responsi, mcm oral test jek ari2…so ari2 kne blaja, dh mcm kuliah balik..mls btol…tp trpksa la kan..wat to do..haih~! now kne carik pasien utk lapkas (case presentation) next week…masih xtau nak bawak pasien ape…sape ade sakit kulit? buleh saye interview ckit..?? hehe… =p

cant wait 4 october to come…insyaAllah akan abes siklus bawah mase tu..buleh balik msia…hoorey~! wpn lame lg, tp saje stimulate diri sendiri utk rajin2 blaja n keje..haha…doakan saye cpt abes ye kwn2…nak balik msia for good…=)

“stetoskop”

Posted in Uncategorized on May 24, 2009 by miss shieyda

images

“stetoskop”

benda alah ni reflects sy dan kehidupan sy di mase akan dtg insyaAllah…

sbb tu bg name blog ni stetoskop wpn snarnye spelling yg btol ialah “stethoscope”…stetoskop tu ejaan kat Indonesia nih..wpn x bape suke dok cni tp xpela kan mengabdikan kenangan kat name blog nih..ahaks~

bile sebut stetoskop jek, mesti org akan terpikir dokter kan..sbb bnd ni mmg sgt dekat dgn kerjaya seorang dokter..stetoskop ni kire tools plg power la dlm dunia kedokteran sbb rasenye sume org pon knal die..x mcm tools yg len la..

x caye..?? ok, cube pikir eh..klu org sebut ‘hammer’, rasenye mesti lbey terpikir kan tukang kayu kan..pdhal dalam medic pon ade hammer gak which is ‘reflex hammer’…contoh lain eh..cube sebut jarum suntik a.k.a syringe…bnd ni sgtla byk digunekan dlm medic tp stil x reflex doktors sebyk yg incik stetoskop tu buat..btol dak? sbb ape ye? mgkn sbb org buleh pikir fsl IVDU a.k.a intravenous drug user more dr pikir fsl dokter kot..huhu…

tp ni sume hanya pandangan peribadi sy shj.. =)

plg penting, sy suke stetoskop sy..sy syg stetoskop sy wpn ianya berwarna grey..sy nak stetoskop warna pink~!! hehe..nnt la dah keje nak beli len…skrg ni gune jela yg mane ade.. =p

so itu la sejarah pemberian name blog ini…cehhh..poyos jek..*wink*

=)

fess n3.. =)

Posted in Uncategorized on May 24, 2009 by miss shieyda

salam semua..

dis is my fess n3 here in wordpress..

saje gatal2 tgn nk buat blog baru sbb dah agak buhsan dgn blog lame..*wink*

blog ni pon xdela nk buat cantik2 sgt mcm org len nyer blog sbb sy bkn reti sgt pon nk buat blog yg cntik2 memandangkan  ilmu fsl comp ni sgtla kureng…huhu..

time kasih pada sesape yg sudi melawat blog yg mmg x seberapa nih..

=)