Archive for June, 2009

chukahae~

Posted in Uncategorized on June 22, 2009 by miss shieyda

ape chukahae ye..?? mksd die snarnye tahniah…

(ape gune ade bf terer bhs korea klu kite x blaja ckit2 kan..) ^_^

so chukahae utk kawan2 batch 05 yang angkat sumpah sarjana kedokteran arini..

congrats2

mereka2 ni bakal memulakan alam koas stat mgu dpn…

excited pulak sy dorg dh nak stat koas..pasni xde jeles ngan dorg lg bile sy kne jaga n dorg x merase jg lagi..ahaks~

pasni sume pon akan merase jg mlm..yeay~!! =)

gudluck utk sumer…slmt menyediakan telinga utk kne bebel, sediakan tenaga utk disuruh buat keje yg snarnye bkn keje seorang dokter, sediakan sabar sbb kne marah dgn supervisor,  sediakan mknn sbb bile stres, mknn dh tersedia..huhu…

sy hepy utk korg sumer…hwaiting~!!!

bunga pre-grad utk sume... ^_^

bunga pre-grad utk sume... ^_^

kalau korg kne stay 2 thn kat sini pon sabar k..mgkn ade hikmah nye nnt…ape2 pon, same2 doa kite sumer akan jadi dokter yg baik…kite jmp di spital nnt… ^^

tak lupe, pada yg blom buleh koas, iAllah rezeki korg akan dtg jugak nnt…kite jmp jugak d spital nnt k.. =)

Advertisements

harimau, buaya, tikus dan madu..

Posted in cOrEt-CoreT on June 21, 2009 by miss shieyda

kadang2 sebagai manusia, kita terlupa dan mmg itu lumrah manusia…

lupa bile tak diingat kan…

cerita ni utk diri sy sendiri dan utk kwn2…

semoga kita tak lupekan Dia saat kita senang ataupon susah…amiin~

air mata keinsafan

Adalah seorang hamba ALLAH ni, dia pergilah bersiar-siar di tepi hutan. Sedang dia menghirup udara rimba yg segar tu, tetiba dia terdengar satu
bunyi… bunyi….AAUUUMMMMM !!!!! Bunyi harimau yg
kelaparan dan hanya menunggu mangsanya saja. Jadi, si hamba ALLAH ni
pun lari untuk menyelamatkan diri. Harimau tu kejar hamba ALLAH ni.

Sebab dia dah lapar sangat ni.
Harimau tu pun kejar, kejar, kejar dan kejar. Hamba ALLAH ni punyalah
takut, berlari lintang pukang. Sempat juga dia berdoa agar dia
diselamatkan daripada dibaham dek harimau tadi. Dengan kuasa ALLAH
diperlihatkan sebuah perigi di depan mata ya. Jadi untuk menyelamatkan
diri si hamba ALLAH ni pun terjunlah ke dalam perigi.

Perigi tu ada tali dan sebuah timba. Si hamba ALLAH ni bergayut pada
tali tu. Tali tu pendek jer. Jadi dia bergantungan di tengah-tengah
perigi. Di mulut perigi, harimau yg lapar tu menunggunya. Si hamba
ALLAH ni pun berfikirlah macam mana nak menyelamatkan diri, sambil
berdoa kepada ALLAH agar dia diselamatkan. Tengah dok berfikir camner
nak selamat, tetiba dengar bunyi kocakan air di bawah perigi.

AAAAA!!!!… Ya ALLAH….. lagilah seram dibuatnya. Nak tahu ada apa
kat bawah tu? Ada 2 ekor buaya yg kelaparan. Apalah nasib. Dah jatuh
ditimpa tangga. lagilah takut si hamba ALLAH ni. Atas ada harimau bawah
ada buaya. Semakin risau dan takut. Tengah berfikir untuk mencari jalan
keluar, tetiba keluar seekor tikus putih dari lubang celah-celah perigi,
naik ke atas ikut tali yg hamba ALLAH tu bergayut.

Sampai kat atas tikus tu gigit tali tu pulak. Cis, kurang ajar punya tikus.
Alahhhh…. cam ner ni. Pas tu, keluar lagi seekor tikus yg berwarna hitam.
Naik mengikut tali tadi, Cit!Cit! Cit!Cit! sampai kat atas.

Tikus hitam ni pun gigit juga tali tu. Cis, lagi satu. Macam mana aku
nak buat ni…. habislah jadi mangsa buaya
Berfikir lagi. Kalau naik kat atas makan dek harimau. Kalau tunggu
tali putus dan jatuh ke bawah makan dek buaya. Macam mana nih…
Sedang hamba ALLAH tu berfikir cam ner nak selamatkan dirinya,
tetiba…. terdengar satu bunyi…. BZZZZZ BZZZZZ… bunyi lebah bawa madu. Si hamba

ALLAH ni pun mendongak ke langit, melihat lebah yg sedang bawa madu.

Tetiba setitik madu terjatuh dan terus masuk ke dalam mulut si hamba
ALLAH ni tadi. Punyalah nikmat sehingga tidak terkata. Hamba ALLAH tu kata,
“Fuh manisnya madu ni , tak pernah ku rasa manisnya ni. Sedapnya.

SUBHANALLAH sungguh sedap ni.” Kerana setitik madu si hamba ALLAH tu
lupa pada harimau yg sedang menantinya di mulut perigi dan buaya yg
menantinya di bawah.

Kalau semua nak tahu , si hamba ALLAH itu adalah kita semua.
Harimau yg mengejar tu adalah maut kita, ajal memang sentiasa mengejar
kita, so beringat-ingatlah. 2 ekor buaya itu adalah Malaikat Munkar dan Nakir
yg menanti kita di alam kubur nanti. Tali yg tempat si hamba bergayut
tadi adalah jangka hayat kita kalau pendek talinya maka panjanglah
umur kita dan kalau panjang talinya maka pendeklah umur kita.

Tikus Putih dan Hitam tu adalah dunia kita siang dan juga malam yang
sentiasa menghakis umur kita. Kan tikus tu gigit tali tu. Madu…,madu
yg jatuh setitik ke dalam mulut hamba itu tadi adalah nikmat dunia.

Bayangkan setitik saja madu tu jatuh ke dalam mulutnya,dia lupa pada
harimau dan buaya tu. Macam kitalah bila dapat nikmat sikit lupa pada ALLAH.
Waktu susah baru la nak ingat ALLAH.

pErAnG..

Posted in cOrEt-CoreT on June 21, 2009 by miss shieyda

emptiness

berperang dgn hati sendiri…

tatau ape yg saye rase btol atau tak…

cume buleh ikut ape yg sy rase btol wpn sy x pasti ape consequence dr yg sy rase ni…

sy tak suke perasaan ni… T_T

cume buleh berdoa dan berharap takde sesiapa yang terluka nnt nye…

ya Allah, bantulah hambaMu ini membuat keputusan yg benar…

semoga dipermudahkan..amiin~

vacancy..

Posted in L.O.V.E on June 19, 2009 by miss shieyda

” hope my wife will be with me in jannah..i’ll proveide the vacancy for my wife, and i hope the woman is you “

saye sgt2 terharu bile si dia ckp mcm ni kat sy tak lame dulu…

sgt bersyukur sbb dapat kenal die…

now dah 6 bulan afta die sebut ayat tu, dan kami masih belajar mengenali satu same lain…

kami ade kelemahan masing2 tp berharap die dan sy dpt terima seadanye…

semoga sume nyer dipermudahkan…Amiin~

dan semoga sy menjadi yg lbey baik lepas kenal die… ^_^

luv~

Posted in L.O.V.E on June 19, 2009 by miss shieyda

“Because someone doesn’t love you the way you want them, doesn’t mean they don’t love you with all they have”


1231584393Wnqe2e

terkesan sungguh saye bile bace quote nih..rase cam kena kat batang idung sendiri.. ^_^

btol jugak ape yg cube disampaikan ni kan..kadang kite terlalu berharap kasih sayang yang bagi diri kite sempurna dr pasangan kite tanpa berfikir yang mungkin bagi die, kasih sayang tu buleh ditunjukkan dengan cara yang berbeza dengan apa yang kite harapkan…dlm kes ni, diri saye sendiri la kan..huhu…

saye slalu membebel kat si dia kate die tak tunjuk yang die syg saye walaupon pada hakikat nye saye tau die dah usaha sungguh2 utk buat saye hepy..tak bersyukur btol saye ni kan…huhu..kesian si dia…kadang tanpa sedar saye pentingkan diri saye sendiri padahal die dah buat yang terbaik utk saye..haih~

jadi skrg kena amik lesson dr quote nih…die tak tunjuk sayang die mcm yang saye nak x bermaksud die tak sayangkan saye sungguh2…ingat tu syida~! =)

kepada si dia, maafkan saye kalau kadang2 selfish…saye tau kamu sayang saye dan slalu cube utk bahagiakan saye walaupon kite jarang berjumpa..saye jugak sayangkan kamu…. ^_^

dim sum..aLL u cAn eAt~!!

Posted in cOrEt-CoreT on June 15, 2009 by miss shieyda

date   : 14 Jun 2009

place : Hotel Grand Angkasa, Medan

time  : 1130 – 1430

DSC07016

akhirnye terlaksana jugak keinginan nak mkn dim sum sepuasnye pas dh bape lame x mkn dim sum.. =)

seb bek la ade org2 yg baik hati nk melayan saye nk mkn dim sum ni..huhu..rancangan awalnye, cume me, syema, yad, ainul, spa ngan oliv jek tp pada hari kejadian ade lg yg join..meriah2~!! suke…hehe…

DSC00331

kami makan x ingt dunia sbb bkn senang nk dpt mkn dim sum sepuasnye..ade lawak gak la sbb kami sume buat muke x malu serve diri sendiri, padahal org lain sume dok diam2 jek kat kerusi tgu org serve…kuikui~ tp nk wat cane, dh kami bayar kan, mkn je la..pedulik hape…hehe..

die nyer manager pon sampai pndg sinis kat ktorg…mesti dlm hati die kate “rugi la kalau ade customer cam dorg ni..byk btol mkn” wahaha~ maaf la ye incik, kami sume mmg suke mkn, sape suh wat pakej camtu..ahaks~

DSC07012

anyone yg nak makan dim sum, n xnak bayar mahal, buleh la try g Grand Angkasa..bayar Rp 60k buleh mkn dim sum sebanyak2nye..mgkn x sesedap makan kat Nelayan, tp puas hati gak la sbb banyak gak variety yg die ade..n selain dim sum aritu ade nasi goreng, kue tiaw goreng, cakes, buah, n air coke..worth it i can say~ =)

“kEtiKa ciNtA bErTasBiH”

Posted in cOrEt-CoreT on June 14, 2009 by miss shieyda

afta tgk “drag me to hell”, saye tgk lak “ketika cinta bertasbih” ni..maraton muvie~ =)

saye masuk panggung dgn high expectation gak, berharap citer ni semantap “ayat-ayat cinta”..

dan saye pon tgk dgn penuh harapan~

kcb_wallpaper011

akhirnya…..

saye keluar dr cinema dgn perasaan yg keciwa… =(

saye sgt x puas hati dgn citer ni..pelakon x best..yes, mmg dorg pelakon baru tp saye rase tu bkn reason dorg xle berlakon dgn lbey baik..byk scene yg saye rase x sesuai dgn feel yg spatutnye penonton rase…cthnye, scene yg seharusnye sdey jadi lucu sbb aksi pelakon tu..haih~ x puas hati~!!

tp reason yg plg buat saye x puas hati ialah, di akhir citer tu, “to be continued”~!!!!! ape cer..?? x penah dibuat org muvie kat cinema ade to be continued..at least buat la ending yg best klu nak sambung nnt pon..ni idak~ ending mcm la ktorg ni tgk sinetron kat tv..mcm sambungan die tuh buleh tgk esok..skali lg, haih~!

tp ni cume pandangan peribadi saye..ramai je kate citer ni best..tp bg saye TIDAK~!! mgkn sbb saye bandingkn citer ni dgn “ayat-ayat cinta”, tp tatau la..yg saye tau, sy balik mlm tu dgn penuh rase x puas hati.. =(

overall, 2.5 stars sbb jln citer die snarnye best, cume mgkn cara pengolahan je x cukup baik…saye harap sambungan die nnt lbey mantap dr yg fess ni.. *crossing fingers* huhu~