Archive for July, 2009

y~??

Posted in cOrEt-CoreT on July 31, 2009 by miss shieyda

kenapa perasaan ni begini ye mlm ni?

terase dipinggirkan, tp sebenarnye tidak…

terase dibiarkan, sebenarnye tidak jugak…

terase sendirian, juga sebenarnye tidak…

kadang2 terase nak pergi jauh…

jauh dr segala perasaan yg tak enak, dr segala masalah yg buat hidup jd tak tenang, dr segala orang yg menyusahkan, dr sesiapa yang tak faham…

sy tak suke perasaan ni…

sy nak bersabar tp knp perasaan ni mesti datang?

sayang tp benci…benci tp sayang…which one is better?

tiba2 sy terase nak melepaskan, otak sy letih pikir ape kesudahan, hati sy penat nak tanggung beban…tp di sebalik rase tu, sy tau sy sayang, dan sy tak sanggup melepaskan…

knp…knp…knp……..

Tuhan tolong tunjukkan jawapan…perlukah sy bertahan? *doa*

pergilah wahai perasaan, sy maukan malam yg tenang…… *sigh*

Advertisements

duit…duit…duit..!!!

Posted in ..dokter muda.. on July 31, 2009 by miss shieyda

dis week pengeluaran duit sy mmg mcm air paip yg mengalir~!!!

byk btol gune duit kat paeds ni..n other plus plus…

tensi plak bile pk.. =(

ari isnin lepas, mase fess masuk paeds, kami diwajibkan beli satu buku, cam lbey krg buku panduan la, kat situ la ktorg kne amik segala tandatangan yg mcm hampeh kne buat…setiap dept pon tandatangan tu mcm emas jek~! aiyak…tp buku ni berharga Rp100k~!!! sgt mahal ok..hanya utk dipenuhkan dgn tndtgn, dan status pasien..haish~ cekik darah btol..

ni ha buku berharga 100k itu..

DSC07213

sape suh sediakan tpt ltk gmba? gmba sy dan mucit la jd penghias~!! hehe.. ^^

DSC07214

sblm kne beli buku tu, dah kne beli buset anak, yg harga pon lbey krg 100k gak, tp tu leh consider lg la sbb mmg diperlukan n ade ilmu dlm buku tu..tp stil mahal la disaat2 ketiadaan uang ni.. =(

duit kebersihan~!!! ade 2jenis plak tu..1 utk ruang pertemuan n 1 g utk kamar yg x mgkn sy gune pon sbb sgt smelly~!! grrr~

td plak dpt tau, kami especially dak2 msia sort of diwajibkan beli 1 atlas, yg dibuat oleh 1 of the lecturer..kalau kami x beli, kami takkan dpt tandatangan die…wat??? apekah??? knpla begitu sekali pemikiran seorang yg bergelar lecturer itu ye..fine kalau nk suruh kami beli, tp takyah la gune alasan tandatangan tu…semakin jenuh dgn situasi itu~!!

ntah kemane la duit yuran 25juta yg kami bayar tu ye? evry dept pon gune byk duit, mcm la kami x byr yuran..haish~ cptla berakhir..menguji kesabaran btol kdg2 nak deal ngan benda2 remeh camni..buhsan~!!

1 more thing yg buat sy muak disini, masalah imigrasi yg sengaja menyusahkan kami~!! sume pon nak cekik darah, nak duit, benda yg simple dibuat jd susah..sy ni kalau banyak masa nak ulang alik g imigrasi ke, balai polis tu ke, takpe la jugak~!! ni balik dr spital pon bnd alah tu dah tutup, cane la nak settle kan? geram btol~!! cuba la jgn susahkan org, buleh tak? teruji sungguh kesabaran td, tp dah tak larat nak komen..haish~

jenuh dgn tpt yg “indah lg permai” ni~  =(

paeds~!!

Posted in ..dokter muda.. on July 27, 2009 by miss shieyda

27 july 2009…

today fess day masuk paeds..

so far so gud, sbb blom stat oncall shift lg..hehe~

tp sy sgt excited utk masuk dept ni sbb sy sgt suke dgn baby n dak kecik, esp baby la, yg umo baru bbrp bulan tuh..tak saba nak pegang dorg..huhu~

today blom ade ape2 yg menarik utk share ngan korg, cume registration, bahagi jadual oncall, n tgk2 ward…tp sempat tgk sorg baby kena LP (lumbar puncture)..kasian sungguh, tp nak wat cane kan, mmg tu yg perlu dibuat utk detect ape sakit die..kena lbey tabahkan hati dlm dept ni sbb sy mmg sgt cepat kesian ngan dak2 yg sakit..haish~

tomorow dah stat oncall, org kate dept ni tough sbb jadual oncall sgt pack, tp sy harap sy akan njoy dikelilingi anak2 yg sakit itu.. ^^

pg td dpt pesanan khas dr incik mucit sblm g spital. die pesan,

” syg blaja jaga baby bek2 ye”

senyum sendiri sy bile dpt pesanan tu..cumel jek pesanan tu..mcmla sy nak masuk nursery..haha~ tp suke gak sbb sy sgt suke lelaki yg suke budak2.. =) nnt sy blaja syg ye, dun wory~ hehe..

okeh, mau tido siang, kena prepare energy utk mula oncall esok..huhu~ ^^

sunday~ ^^

Posted in cOrEt-CoreT on July 26, 2009 by miss shieyda

sunday, 26 july 2009…

akhirnye tiba jua sunday yg dinanti2kan…

last week was hectic, mgu utk post test, so as usual , akn stres~!!

jd sy mmg t’tunggu2 ari ahad ni sbb nak spend mase puas2 kat atas katil.. ^^

smlm post  test dept pulmo, sy x jadi diuji oleh Prof Tamsil..xde rezeki nk dpt post test yg mudah..huhu~ tp xpela, takkanla “nasib baik” itu sentiasa disamping sy kan…sy terima dgn redha jek~ sy dpt Dr. Pandia, soklan2 die buleh tahan gak, perlu pikir btol2, tp Alhamdulillah la…org kate die buleh halau sape2 yg xle jawab, tp sy dan Yad xkena halau dan xde reaksi yg mengejutkan dr die smlm..so dah cukup bersyukur.. =)

mlm td dh plan nak bgn lewat arini, dan sy berjaya membangunkan diri pada jam 10 pg~!! dah lame x bgn lewat..sonok btol~!! huhu~

esok sy masuk dept baru, dept yg sy mmg tunggu2 sbb sy sgt suke dan sy bercita2 nak sambung master nnt..amiin~ dept Paediatrics, here i come~! ^^

semoga sy dan kawan2 dipermudahkan dlm dept yg br ni nnt…org kate dept ni paling susah, paling penat, tp hopefuly sy tak rase camtu dgn ada nye budak2 kecik disitu..^^

sy nak spend arini dgn sgt gembira~!! xmo pikir yg sdey2…go Syida~!! >_<

pesanan kpd incik zulkiflee, sy sgt rindukan kamu~~~ ^^

rezeki..

Posted in ..dokter muda.. on July 22, 2009 by miss shieyda

fess of all, bersyukur sgt2 arini…alhamdulillah sgt2~

penah tak dgr, tuah ayam nampak di kaki, tuah manusia siapa tahu…

saye rase itulah yg terjadi pd diri sy..

today dpt tau siapa dokter yg akan jd penguji sy utk post test dept paru..

sgt takut n cuak sblm dpt tau…

dan sgt terkejut mase dpt tau….takde ape yg buleh kuar dr mulut sy kecuali Alhamdulillah~

sy dapat Prof. Tamsil sbg penguji…

Prof ni mmg sumer org pon tau sgt baik, tak byk tanye, die yg akan ajar kite, paling2 pon die suh baca ayat Kursi.. ^^

dapat die mmg sgt lucky la…dan Alhamdulillah sekali lg, ini kali ke-3 sy bertuah…

mase Dept Peny. Dalam ritu, sy dpt Dr. Santi yg mmg sgt baik, then mase Dept Kulit Kelamin, sy dpt Dr. Richard yg mmg dewa giler, n now dpt Prof. Tamsil…kwn2 pon kate sy sgt lucky..alhamdulillah again~

tp yela, kite tatau ape nasib akan dtg pulak kan..mgkn org lain pulak yg bernasib baik, mgkn sy pulak yg dpt dokter yg killer, who knows rite?

sy cume buleh appreciate ape yg sy dpt skrg, dan cuba tak sia2kan peluang yg sy dpt…tak selamanya awan tu cerah kan… ^^

doakan sy utk post test sy~ (sambil mengaminkan) =D

terima kasih ya Allah, sy sgt bersyukur~

solat istikharah

Posted in islam on July 22, 2009 by miss shieyda

Salam wbth…

today nak share fsl cara2 nak buat solat istikharah…

slalunye org buat solat ni sbb nak mintak petunjuk, tak kira la dr segi ape pon, wpn sy rase ramai yg buat solat ni bile nak mintak petunjuk jodoh yg dipilih tu betol ke idak, atau pon course yg die pilih utk further study btol ke idak…

tp ape pon petunjuk yg korang nak mintak, cuba la buat solat ni..insyaAllah korang akan dpt petunjuk yg btol..selamat mencuba kawan2~!! ^^

Solat Istikhoroh dilakukan seperti solat sunnah yang lain iaitu sebanyak dua rakaat, sama ada siang atau malam hari (selama sedang memerlukan petunjuk), dalam setiap rakaatnya membaca al-Fatihah dan surah apa saja yang sudah dihafal, lalu mengangkat tangan sambil berdoa dengan doa istikhoroh yang diajarkan oleh Nabi. (dalam hadis Bukhori dari jalan Jabir Bin Abdulloh).

Niat Solat Istikharah

  • niatIstikharah

Sengaja aku mengerjakan sembahyang istikharah dua rakaat kerana Allah Ta’ala

Adakah Dalam Solat Istikhoroh Ada Bacaan Khusus/Tertentu?

Imam Nawawi mengatakan: “Disunnahkan pada raka’at pertama setelah al-Fatihah membaca surat al-Kafirun dan raka’at ke dua setelah al-Fatihah membaca surat al-Ikhlash” (al-Majmu’ Syarh al-Muhadzdzab 2/377), hal ini didasari oleh maksud orang yang beristikhoroh supaya mengikhlaskan niatnya hanya kepada Allah, sehingga yang patut dibaca adalah dua surat tersebut.

Doa Solat Istikharah

solatIstikharah

“Ya Allah, saya memohonkan pilihan menurut pengetahuanMu dan memohonkan penetapan dengan kesuasaanMu juga saya memohonkan kurniaMu yang besar, sebab sesungguhnya Engkaulah yang Maha Mengetahui dan saya tidak mengetahui apa-apa. Engkau Maha Mengetahui segala yang ghaib. Ya Allah, jikalau di dalam ilmuMu bahawa urusan saya ini……..baik untukku dalam agamaku, kehidupanku serta akibat urusanku, maka takdirkanlah untukku dan mudahkanlah serta berikanlah berkah kepadaku di dalamnya. Sebaliknya jikala di dalam ilmumu bahawa urusan ini buruk untukku, dalam agamaku, kehidupan serta akibat urusanku, maka jauhkanlah hal itu daripadaku dan jauhkanlah aku daripadanya serta takdirkanlah untukku yang baik-baik saja dimana saja adanya, kemudian puaskanlah hatiku dengan takdirMu itu.”

Bilakah Doa Istikhoroh Dibacakan?

Doa Istikhoroh boleh dibaca samaada sebelum salam atau selepas salam selepas solat dua roka’at. (Sebagaimana fatwa Syaikhul Islam Ibnu Taimiyah dalam Majmu’ Fatawanya 12/105)

a. Sebelum salam

Adapun dibolehkan membaca do’a istikhoroh sebelum salam ini berdasarkan:

1. Kebanyakan doa Nabi dalam sholat dilakukan sebelum salam (setelah tasyahud akhir), seperti yang dijelaskan oleh Abu Hurairoh, beliau berkata: “Nabi bersabda: Apabila kalian selesai dari tasyahud yang terakhir, hendaklah berdo’a meminta perlindungan kepada Allah dari empat perkara, iaitu mengucapkan (maksudnya);

Ya Allah, aku berlindung kepada-Mu dari azab neraka Jahannam, dan azab kubur, dari fitnah kehidupan dan kematian, dan dari fitnah al-Masih ad-Dajjal. (Hadis Riwayat Bukhari 1377, dan Muslim 588)

2. Demikian juga Rasulullah mengajari Abu Bakar tatkala beliau minta diajarkan do’a yang boleh dibaca dalam solatnya, lalu Nabi memerintahkan beliau untuk membaca (maksudnya);

Ya Allah sesungguhnya aku telah menzalimi diriku dengan kezaliman yang banyak, tidak ada yang mengampuni dosa-dosa kecuali Engkau, maka ampunilah aku dengan ampunan dari-Mu, dan rahmatilah aku, sesungguhnya Engkaulah yang Maha Pengampun lagi Maha Penyayang. (Hadis Riwayat Bukhari 834 dan Muslim 3/7/27)

3. Dalam Hadis Jabir bin Abdullah, Rasulullah tidak menentukan tempat dibacanya doa istikharah apakah harus dibaca sebelum salam atau setelah salam.

b. Sesudah salam

Sedangkan dibolehkan doa Istikhoroh dibaca sesudah salam berdasarkan zahir hadis yang menunjukkan doa tersebut dibaca sesudah salam, sebagaimana Nabi bersabda (yang ertinya): “Apabila di antara kalian berkeinginan/bermaksud terhadap suatu perkara, hendaklah solat sunnah dua rakaat bukan termasuk wajib, kemudian berdo’a…”

Berkata Ibnu Baz: “Sholat Istikhoroh hukumnya sunnah, dan do’a istikhoroh tempatnya setelah salam sebagaimana (zahir) hadis yang telah datang dari Rasulullah” (Majmu’ Fatawa wa Maqolat Mutanawwi’ah 11/421422).

Apa Yang Dilakukan Setelah Solat Istikhoroh Dan Bermusyawarah?

Imam Nawawi r.h. berkata (Perkataan Imam Nawawi (dinukil secara bebas) ini dinukil oleh Imam Syaukani dalam Nailul Author 2/298): “Setelah seseorang melakukan solat Istikhoroh, sebaiknya dia menjalani apa yang dia rasakan lapang dadanya terhadap perkara tersebut baik meneruskan maksudnya atau meninggalkannya.”

Kemudian beliau melanjutkan perkataannya:

“Bagi orang yang hendak beristikhoroh hendaklah ia menghilangkan kecondongan hatinya terhadap suatu perkara sebelum melakukan solat dan doa Istikhoroh, dan tidak selayaknya bersandar kepada adanya kecondongan hati sebelum istikhoroh, kerana apabila ada kecondongan hati sebelum istikhoroh, lalu dia melakukan istikhoroh, bererti dia tidak beristikhoroh, kerana istikhoroh dilakukan ketika bimbang dan meminta dipilihkan yang terbaik dari Allah untuknya.”

Adakah Tanda-Tanda Dikabulkannya Permintaan?

Sebahagian orang berkata: “Setelah melakukan solat dan doa Istikhoroh, maka akan datang petunjuk dalam mimpinya, maka diambil pilihan sebagaimana mimpinya,” oleh kerana itu ada sebagian orang berwudhu’, lalu melakukan solat dan doa istikhoroh, kemudian terus tidur (mengharap petunjuk datang melalui mimpi), bahkan sebahagian mereka menyengaja memakai pakaian berwarna putih (supaya bermimpi baik), semua ini hanyalah prasangka manusia (yang tidak ada dasarnya).

25 oready?

Posted in cOrEt-CoreT on July 19, 2009 by miss shieyda

25

yesterday was my bufday.. ^^

cpt btol mase berlalu..

dah 25 dah umo sy..terase tua nye…aiyak~!

seharusnye dah bekerja dlm umo ni, tp lom ade rezeki g, koas x abes g…

hopefuly mase berlalu lbey cpt, koas abes cpt, balik msia for gud dgn cpt dan keje cpt2…huhu~

ape wish eh utk yg ke-25 ni?

sy x mintak byk pon…

cume doa umo dipanjangkan, rezeki dimurahkan, lbey didewasakan, dan segala urusan dipermudahkan…

dis year bufday dtg mase tgh gawat perasaan..huhu~

so sy lbey berharap mslh yg tgh melanda skrg ni dpt cpt diselesaikan..

sy masih ade kekuatan utk bertahan dan sy berharap kekuatan tu bertahan lbey lame sbb sy terpaksa jaga hati byk pihak wpn hati sy sendiri tidak terjaga.. *sigh*

ape2 pon, i had a blast yesterday dgn kawan2 yg sgt byk support sy, wpn sy kne jaga siang dan jaga mlm di hospital..

nnt sy update fsl dorg wat surprise..huhu~

thanx utk nae yonae..incik zulkiflee…sy sgt terharu mlm smlm…time kasih masih ade utk sy…bout d gift, ‘itu’ sgt berharga, wish ‘itu’ akan jadi kenyataan one day…i love u~

utk mak, abah, adik2…thanx 4 all d wishes..sy rindu sumer…wish i was at home.. T_T…sy sgt syg kamu sumer….time kasih sentiasa doakan utk sy…syg beribu-ribu lemon~!! ^^