Archive for September, 2009

Puasa Enam

Posted in islam on September 30, 2009 by miss shieyda

Arini dah 11 Syawal~ brape org dr kite dah selesaikan puasa enam Syawal nih?? huhu~ sy pon x abes lg, in fact baru nak start, susah btol nak start pose sbb masih ramai yg mengajak makan2.. ^_^ tp harus mula jugak~!!  Saye nak share article yg sy dpt fasal Puasa Sunat Syawal ni..

Salah satu dari pintu-pintu kebaikan adalah melakukan puasa-puasa sunnah. Sebagaimana yang disabdakan Rasulullah s.a.w :

“Maukah aku tunjukkan padamu pintu-pintu kebaikan?; Puasa adalah perisai, …”

Puasa dalam hadits ini merupakan perisai bagi seorang muslim baik di dunia maupun di akhirat. Di dunia, puasa adalah perisai dari perbuatan-perbuatan maksiat, sedangkan di akhirat nanti adalah perisai dari api neraka. Dalam sebuah hadits Qudsi disebutkan,

“Dan senantiasa hamba-Ku mendekatkan diri kepadaKu dengan amalan-amalan sunnah sehingga Aku mencintainya.” (HR. Bukhori: 6502)

Salah satu puasa yang dianjurkan/disunnahkan setelah berpuasa di bulan Ramadhan adalah puasa enam hari di bulan Syawal. Puasa ini mempunyai keutamaan yang sangat istimewa. Dari Abu Ayyub Al Anshori, Rosululloh bersabda,

Barangsiapa yang berpuasa Romadhon kemudian berpuasa enam hari di bulan Syawal, maka dia seperti berpuasa setahun penuh.” (HR. Muslim no. 1164).

Dari Tsauban, Rasulullah s.a.w bersabda,

“Barangsiapa berpuasa enam hari setelah hari raya Iedul Fitri, maka seperti berpuasa setahun penuh. Barangsiapa berbuat satu kebaikan, maka baginya sepuluh lipatnya.”

Mungkin ada yg tertanya2 perlu ke puasa sunat ni dilakukan berturutan..

“Afdholnya (lebih utama) adalah berpuasa enam hari berturut-turut langsung setelah Iedul Fithri. Namun jika ada orang yang berpuasa Syawal dengan tidak berturut-turut atau berpuasa di akhir-akhir bulan, maka dia masih mendapatkan keuatamaan puasa Syawal”.

Inilah pendapat yang benar. Jadi, boleh berpuasa secara berturut-turut atau tidak, baik di awal, di tengah, maupun di akhir bulan Syawal. Sekalipun yang lebih utama adalah bersegera melakukannya berdasarkan dalil-dalil yang berisi tentang anjuran bersegera dalam beramal. Sebagaimana Allah berfirman,

“Maka berlumba-lumbalah dalam kebaikan.” (Al Maidah: 48).

Sy rase ramai perempuan yg agak keliru sama ada puasa sunat ini boleh dilakukan bersamaan dengan puasa qada’ atau harus mengganti puasa qada’ dahulu baru melakukan puasa sunat..Jika seseorang mempunyai tanggungan puasa (qada’) sedangkan ia ingin berpuasa Syawal juga, manakah yang didahulukan? Pendapat yang benar adalah mendahulukan puasa qada’. Sebab mendahulukan sesuatu yang wajib daripada sunnah itu lebih melepaskan diri dari beban kewajiban.

“Barangsiapa yang mempunyai tanggungan puasa Ramadhan, hendaklah ia mendahulukan qada’nya terlebih dahulu karena hal tersebut lebih melepaskan dirinya dari beban kewajiban dan hal itu (qada’) lebih baik daripada puasa sunnah Syawal”

Sebagai kesimpulan, marilah kite same2 ambil peluang yg ade ni…x byk pon 6 hari tu kan, kalau 30 hari mase Ramadhan kite buleh buat, yg ni pasti buleh jugak~!! =) bkn senang nak dpt pahala puasa 1 tahun kalau x buat puasa 6 ni…Allah dh bg jalan yg sgt sng utk kita kumpul pahala, jadi ape salahnye kite grab ape yg ade kan? pesanan ni utk diri sy sendiri jugak…Wallahualam~

Selamat Berpuasa Sunat Syawal to all~~ =)

Advertisements

Jauh di mata, Dekat di hati~

Posted in L.O.V.E on September 23, 2009 by miss shieyda

sebab mood raye, jadi letak gmba raye..^^sebab mood raye, jadi letak gmba raye..^^

malam td tetiba terase sayu, terase jauh, mgkn sbb bbrp ari ni mmg sgt sunyi..

jadi nye x semena2 air mata ku mengalir..huhu~

dan terpaksa (ke mmg sengaja? =p) kacau incik zulkiflee yg dah nak tido tu, dan die terpaksa layan sy yg menangis cam budak kecik..hehe~

tp seyes mmg rindu la…dr hari raye pertama ritu mane de sy nangis, bajet hati tabah la…mlm td tetiba lak rase nak nangis..mgkn gak sbb br pas tgk muvie yg buat sy ingat kat die..=)

tp die yg dah mamun tu leh layan sy dgn sgt cumil~!! suke btol…huhu~

” dah2…jgn nangis..mcm baby jek..jap lg abg sampai sane..”

die pujuk sy mcm sy bdk kecik yg buleh ditipu..ingat medan-penang buleh dtg camtu je ke..huhu~ cumil sungguh die…bile sy kate die tipu, die ckp :

” dah nak sampai ni..pakai wangi2, cantik2 ckit…nak smpi dah ni…jgn nangis2..show u r strong..be like iron~ “

dalam pd nak pujuk, pandai lak nasihat..eeee~ cumil2…syg nyer kat die..

to abg : abg mmg jauh dr mata sy, tp sentiasa dekat di hati~ yes,we had the downs in our relationship, but it makes us closer in some way i think… i love u… ^_^

lebaran..

Posted in cOrEt-CoreT on September 22, 2009 by miss shieyda

today dah 3 Syawal…

Selamat Hari Raya Aidilfitri to all…Maaf Zahir Batin 4 all d wrongdoings yg mmg sgtlaaaaa byk~ hopefuly dimaafkan, dan terima kasih krn sudi memaafkan… =)

dis raya was sooooo damn boring~~ dis is d 3rd tym sy beraya d Medan, but dis is the worst among all…mcm nyesal lak kunun nak celebrate last raye kat sini…

seriously, there was nothing like raya dr hari pertama sampaila hari ke-3 ni ha…

spt biasa, hari pertama sumer akan berkumpul di embassy a.k.a konsulat…pg tu yg dtg solat raya pon x ramai..haish~ x seperti thn lepas, mlm raye ade buat preparation ramai2, thn ni xde ape2 lgsg..

afta solat, kami sumer turun utk menikmati juadah raya, n i was sooooo keciwa i can say…mmgla bersyukur at least ade mknn, tp bygkanla, cume ade ketupat, lemang, kuah kacang, bihun goreng dan 1 jenis kuih raye~~!!! oittt?? org konsulat ni mmg xnak buat ape2 ke snarnye utk ktorg?? cume ade basic yg btol2 basic utk raye jek… =(

terpaksa mkn lemang ngan kuah kacang…erkkk~ sy dhla x mkn kuah kacang, tp trpksa mkn gak la kan…masing2 x puas hati tp senyap je la…pas mkn, kami tggu jemputan utk ke rumah konjen, alih2 dpt tau konjen tak buat open house~!!! walllaaawehhh…apekah? kami tiada tpt utk dituju~!! =(

last2 g umah antara kami2 ni jela…seb bek ade yg  mmg nak masak…so utk raye pertama, kami cume lepak di konsulat, umah Amy ngn Syak, dan umah junior yg sy tak kenal pon sblm ni..huhu~ n noe wat…d food are a loooooottttt more better at their house than at konsulat..ape daaa~ mane pegi bajet utk kami weh???

smlm raye ke-2 berlalu tanpa sebarang plan, hanya duduk di rumah, same seperti arini, raya ke-3…xde rumah nak dituju, xde benda nak dibuat..aiyak~ mlm td paim jugak la yg jd sasaran..raya2 makan kat paim ( stall nasi goreng yg mmg femes dikalangan dak2 msia kat medan ni)…kalau la mak tau, sdey agaknye anak die beraya camni…tp xpela…last raya here…( sedapkan hati sendiri..=p )

n saye hanya amik 3 gambar je sepanjang raye ni~!! so not me ok…xde mood nak amik gamba lgsg sbb xde suasana raye..tp member2 len ade la amik…disebbkn itu, sy xde gamba utk di upload kali ni..mayb next tym.. =p

mlm td xle tido sbb smlm dah seharian tido…lgsg x tido~!! adoi ai…disaster btol raye kali ni…now sakit pale sbb x tido mlm..nak salahkan sape ye? konjen kah? konsulat kah? both kot…dorg x pikir ke ramai x balik, n kalau bkn dorg yg buat open house, mane lg ktorg nak pegi selain umah kwn2 indonesia la kan??? grrrr~

pokok nye, sy mcm x beraya dis year~~!!! thn depan kena bls dendam nih..huhu~ abggg….next year kena tlg sy bls dendam~~!!! kena raye ngan sy..hehe~ =)

so itu shj yg dpt diceritakan utk raya kali ni…was nothing~~!!!!

Syurga Cinta

Posted in L.O.V.E on September 19, 2009 by miss shieyda

dlm post sebelum ni, sy ade ckp abg ade tgk 1 muvie, which i forgot to ask wats the title, rite?

mlm td sy saje2 search muvie, n sy jmp “Syurga Cinta” yg sy x terpikir nk tgk pon, tp ntah knp hati sy terpanggil utk terus tgk citer ni, n sy sanggup tgu sepjg mlm sampaila ke waktu sahur utk abes donlod citer tuh..

syurga-cinta

sepanjang sy layan citer tuh, walaupon dlm keadaan mata yg hanya separuh terbuka, sy sgt terharu, dan rase sgt kecil…sy asyik teringatkan abg, n our story…

ade 9 part sumenye yg sy donlod, dan part ke-8 citer ni buat sy sgt terkejut…

ade scene where atok Heliza dlm citer ni ckp, cinta antara lelaki dan perempuan ni terbahagi pd 3  yaitu, cinta dr syaitan, cinta dr jin, dan cinta dr Allah…MasyaAllah, rupenye ini citer yg abg tgk kemarin~~!!

sy tak tau sama ade itu hanya kebetulan, atau mmg ade sumthing yg buat sy terus tgk citer tuh…

sy agak excited dgn kebetulan tu, sbb sy sgt terharu dgn ape yg abg ckp sblm tu, fsl cinta, fsl kami, dan fsl perubahan yg ptt kami buat…sgt senang kalau mmg Allah nk bantu kita kan…Subhanallah~

sy terus msg abg, n tnye btol ke citer tu yg abg tgk, n abg kate yes~ hmmm…sy rase kami seakan2 dihubungkn walaupon sy tak tau ape2…and yes, perubahan itu perlu selepas ups n downs dlm hubungan kami…sy sgt bersyukur sbb kami diberi peluang itu, dan berharap ianya kekal, dan kami sentiasa dipermudahkan~

quote dr Syurga Cinta utk abg : “walaupun cinta sy tak seagung cinta Rasulullah kepada Siti Khadijah, dan tak sehebat cinta Zulaikha kepada Nabi Yusuf, tp sy tau sy perlukan abg dlm hidup sy~” terima kasih sbb cuba buat yg terbaik utk kita… =)

pergi..

Posted in cOrEt-CoreT on September 19, 2009 by miss shieyda

semalam, 18 September 2009, one of my uncle passed away…

sehari sblm Hari Raya…

sy sgt terkejut bila abah cal btau, pakcik meninggal sbb sakit jantung,pengsan juz b4 nak balik kampung, then disahkan meninggal bila smpi kat hospital…

dan sy terus sgt risau sbb sy jauh disini…

sy x dpt bayangkan ape perasaan makcik dan sepupu2 sy, kehilangan seorang yg sgt disayangi sehari menjelang Aidilfitri, tp sekurang2 nye mereka dekat dgn pakcik mase pakcik pergi…

sy takut utk fikirkan kemungkinan2 yg boleh terjadi sepanjang sy kat sini, dan sy xnak kehilangan sape2 dlm keluarga sy bila sy jauh disini..

Ya Allah, jgn Kau jauhkan abah, mak dan adik2 dariku…

sy tak tau cane nak face kalau itu berlaku…dan sy mintak dijauhkan dr itu…

yes, mati adalah suatu yg pasti, tp sy belum bersedia utk kehilangan, sy belum balas sumer kebaikan mak dan abah, which sy xle balas sumernye smpi bile2, tp at least bg sy peluang utk berjasa sekejap…

takziah utk keluarga makcik, sumer keluarga ada di KL skrg utk ziarah, n i dun think there’s gonna b Hari Raya for our big family…sy doakan pakcik dr jauh saje…

Ya Allah, permudahkan perjalanan abah n mak, jauhkan mereka dr bencana…sesungguhnye sy sgt risau~ =(

cinta..

Posted in L.O.V.E on September 17, 2009 by miss shieyda

semalam abg kate die ade tgk 1 muvie, tp sy tak sure citer, sy lupe nk tanye…dr muvie tu, abg kate dia dpt 3 important points about love…

1. cinta dr syaitan : cinta yg bermula dgn nafsu dan berterusan dgn maksiat..

2. cinta dr jin : cinta yg menggunakan pukau, santau dan sebagainye..

3. cinta dr Allah : cinta yg bermula di mata, jatuh ke hati dan, berlanjut dgn pernikahan..

pastu abg ckp, we shud noe which n where we are, then we have to improve…sy sgt terharu sbb dr awal sy kenal abg, sy rase abg buleh lead sy utk jd seorang yg lbey baik, dan sy rase sy tak tersilap…

yes, cinta kdg2 buat kite terlupe, tak sedar yg kite buat kesilapan, tp itulah lumrah manusia…sentiasa lupe bile tak diingatkan, dan kami tak terlepas dr itu…sy berharap kami akan sentiasa menuju ke arah yg lbey baik…

pada kwn2, walau ape pon status hubungan anda skrg, same2 kite improve diri masing2 k…krn sy percaya cinta yg akan kekal tu adalah cinta yg ke-3, which is cinta yg dtg dr Allah…cinta tu mmg memerlukan kekuatan, kekuatan utk melawan godaan syaitan, utk melawan nafsu, kekuatan utk tetap setia, tp selagi ade cinta dr Allah, sy percaya kite akan tetap kuat~~~!! =)

sekali lg, terima kasih utk abg sbb ingatkan sy, sbb lead sy, sbb tolong sy jadi yg lbey baik, sbb slalu ade utk sy, sbb slalu jaga sy…sy syg abg, dan semoga cinta ni dtg dr dan kepada-Nya…jaga diri abg baik2 kat sane, jgn nakal2, jgn lupe doa utk kita..=)

Ya Allah, dekatkanlah hati2 kami, panjangkan jodoh kami, dan lindungi kami dr segala larangan-Mu..amiin~

finally~~~

Posted in cOrEt-CoreT on September 17, 2009 by miss shieyda

today…17 September 2009…secara rasminye sy dan kawan2 1 grup telah abes duty di paed~~~ yeeeehaaaa~

afta 2 straight suffering months…we ended it quite well i think…lega sgt2~!! =)) smlm post test dapat ngan Dr. Selvi, alhamdulillah, sy rase sekali lg sy dibantu…sblm masuk utk test, ade sumone kate, “akhirnye roda itu berputar juga ya”..meaning, akhirnye sy dpt dokter yg susah gak utk post test..tp Alhamdulillah sgt2, 1x pon die x marah sy, hanya tersenyum, dan mereka2 masih berkata, sy sgt bernasib baik…alhamdulillah~ =)

next week lepas cuti raye, akan masuk ke Psychology @ Jiwa~~~ our last dept in the lower cycle…yeay~!! cepat btol mase berlalu, tak sangka dah nak abes siklus bawah…rase cam br 2,3 bln lepas je start koas, now dah abes siklus bawah..huhu~

esok dah start cuti raye..erk~~~ bakal keseorangan di rumah sbb housemates sume balik…sunyi la nnt…=( tp takpela, semoga hati ini tabah…one last raye di sini hopefuly, pastu no more worries insyaAllah…=)

Ramadhan hampir ke penghujung…mcm berharap ini tak berakhir sbb sy suke Ramadhan kali ni, byk mendatangkan keinsafan for me personally, n hopefully it’a a turning point for me n him to be better…sebagai manusia, kita x pernah lepas dr kesilapan, tp seperti kate abg, maybe now is the perfect time for us to try to improve ourself, elak bnd2 yg tak sepatutnye…dan kami berusaha utk itu…terima kasih abg~~~

ok, now tiba masa utk merehatkan diri sepuas2nye selepas 2 bulan berhempas pulas dan tak cukup rehat…katil dah merindukan kehadiran sy..hahaha~ selamat menikmati akhir2 Ramadhan…=)