breast abscess…

mcm terinduce nak citer fsl breast abscess sbb jmp 2 kes dlm hanya 1 minggu mase kat RS Tembakau Deli last week..sblm2 ni tak penah jmp n bile dpt jmp 2 kes, rase cam penting la gak bnd ni sbb agak scary snarnye..

for those yg tak tau ape tu breast abscess, bnd alah tu ialah adanya nanah atau pus dlm breast kite..sy x sure ape penyebabnye, sbb both patient tak tau ape punca bnd ni jd..

do NOT take this lightly wpn die xdela bhy mcm breast cancer…go see the doctor as soon as possible if u can find these symptoms on your breast..

1. redness atau ade area yg kemerahan kat your breast

2. warmth atau rase cam pns je kt area yg same

3. tenderness atau rase sakit kat area tuh

4. edema atau bengkak

5. fluctuation or fluktuasi..ni tande nye ade nanah kt area tuh

6. nipple discharge atau ade sumthing kuar dr nipple

mgkn ade yg akan fikir awal2 cume infeksi yg biasa, xyah gi jmp dokter, tp plz jgn ragu2 utk gi check sbb bnd ni progress akan cptla jugak..

one of the patient dtg ke hosp after 7 weeks she had the symptoms n noe wat, the infected breast is muchhhhhh bigger than her normal one..when the doctor incised (sayat/potong) the abscess,  nanah tu kuar memancut2 n sgt byk ok..about 700ml, n itu pon blom abes! damn byk..!

tp x sempat nk amik gmba sbb tersgtla amazed dgn bnd alah tu…scary wooo~ nanah kuar dr breast mcm la breast tu beg yg penuh dgn cairan jek..

sbg precaution, jagalah kebersihan bra anda, dan kawasan breast dgn sebaik2 nye…

p/s : sy xpndai nak menulis fsl medic ni, tp hopefuly penjelasan yg serba ringkas ni dpt difahami..^^

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: