Archive for the ..dokter muda.. Category

breast abscess…

Posted in ..dokter muda.. on March 14, 2010 by miss shieyda

mcm terinduce nak citer fsl breast abscess sbb jmp 2 kes dlm hanya 1 minggu mase kat RS Tembakau Deli last week..sblm2 ni tak penah jmp n bile dpt jmp 2 kes, rase cam penting la gak bnd ni sbb agak scary snarnye..

for those yg tak tau ape tu breast abscess, bnd alah tu ialah adanya nanah atau pus dlm breast kite..sy x sure ape penyebabnye, sbb both patient tak tau ape punca bnd ni jd..

do NOT take this lightly wpn die xdela bhy mcm breast cancer…go see the doctor as soon as possible if u can find these symptoms on your breast..

1. redness atau ade area yg kemerahan kat your breast

2. warmth atau rase cam pns je kt area yg same

3. tenderness atau rase sakit kat area tuh

4. edema atau bengkak

5. fluctuation or fluktuasi..ni tande nye ade nanah kt area tuh

6. nipple discharge atau ade sumthing kuar dr nipple

mgkn ade yg akan fikir awal2 cume infeksi yg biasa, xyah gi jmp dokter, tp plz jgn ragu2 utk gi check sbb bnd ni progress akan cptla jugak..

one of the patient dtg ke hosp after 7 weeks she had the symptoms n noe wat, the infected breast is muchhhhhh bigger than her normal one..when the doctor incised (sayat/potong) the abscess,  nanah tu kuar memancut2 n sgt byk ok..about 700ml, n itu pon blom abes! damn byk..!

tp x sempat nk amik gmba sbb tersgtla amazed dgn bnd alah tu…scary wooo~ nanah kuar dr breast mcm la breast tu beg yg penuh dgn cairan jek..

sbg precaution, jagalah kebersihan bra anda, dan kawasan breast dgn sebaik2 nye…

p/s : sy xpndai nak menulis fsl medic ni, tp hopefuly penjelasan yg serba ringkas ni dpt difahami..^^

Advertisements

3 minggu..

Posted in ..dokter muda.. on February 8, 2010 by miss shieyda

pejam celik, pejam celik, dah 3 minggu berlalu kat Dept Bedah, dept yg kami paling risau utk siklus atas ni…org kate sgt hectic, esp kami cume ber-4…

tapiiiiiii~

indah rupa dari khabar..huhu~

yes, last week was very hectic n stressfull, tp tu pon sy rase sbb kami tak suke chief kami yg kami rase sgt membuli kami..bile mental dah terseksa, maka badan pon automatically akan terase sgtla penat..lucky for me, as usual, incik Mucit sentiasa ade utk dgr sy mengadu~ ^^

selain last week, i think i enjoyed Bedah..not as wat i imagined b4..=)

i learned a lot bout medical skills during our oncal at A&E..walaupon setiap hari kne jaga, tp x rase membazir sgt, sbb byk je leh blaja…cume nak tak nak je…

tp sy rase sy xkan amik Surgery kot, mcm xde life sy rase..plus, sy pompuan, there are a lot of things dat i have to take care of, bkn cume diri sy sendiri jek, n sy tak yakin sy leh uruskan semuanya dlm 1 mase dgn baik…tp x semua pompuan mcm sy, ade je yg amik Surgery…=)

arini dah x jaga kt A&E, dah abes duty di sana…kami akan jaga ward plak..hopefuly patient x byk komplen di mlm hari, sy perlukan tidur yg cukup utk byr balik segala jam tidur yg hilang for the last 3 weeks…

jadi doakan sy dan coass-mate sy eh..

7 weeks to go in Bedah, then we will go jalan2 during Public Health~ ^^

liza’s wedding~

Posted in ..dokter muda.., cOrEt-CoreT on January 17, 2010 by miss shieyda

17 Januari 2009..

arini ada undangan utk ke perkahwinan Yuliza Sahrina Nasution, salah sorg kwn Indonesia sy…

mula2 tu sgtla mls nak pegi sbb arini sengaja bgn lmbt, kununnye nk tido puas2 sblm masuk Bedah..huhu~ tp akhirnye pegi jugak, x regret pon sbb mknn adalah superb~! ^^

majlis dibuat kt Hotel Tiara, Medan…kat Medan ni mcm dah culture dorg utk buat wedding kt hotel, setiap wedding kwn2 pon mesti buat kt hotel..byk sungguh duit mereka2 ini kan..klu kite kt Msia, kalau takat org2 bese nih, buat kt dewan pon dah cukup gempak la..huhu~

so here’s some of the pics yg sempat diamik..xbyk amik sbb sibuk mkn n ramai sgt org, xde space, n xsempat nk amik gmba ngn pengantin sbb ramai sgt nk bersalam ngn dorg…

desert yg besh2~


kami~ ^^


atas pelamin yg besar~


kami bersama nat dan bf nye (syafiq)..jeles2~ ^^


so itu sahaja aktiviti utk arini, dan skrg hanya nak berehat sepuas2 nye sblm menjejakkan kaki ke Dept Bedah esok..harus gunakan mase rehat yg ade! ^^

sy rase sy akan berdiam diri dari update blog selama 5minggu sebab tiap2 hari ade oncall, dan yg pasti, tidur akan lebih penting dari segala2nye bile sampai ke bilik..

nway, tahniah utk Liza & Sukry..semoga berkekalan hingga ke akhir hayat..


p/s : liza ni blom abes koas gak mcm sy..die buleh kawin, knp sy rase sy xbuleh eh? takut x pandai bagikan mase mgkn yek~ huhu~ ^^

kemalasan~

Posted in ..dokter muda.. on December 29, 2009 by miss shieyda

sy sgt pelik dgn diri sndr~~~~~

knp sy malas tahap melampau skrg ni yeee???

balik2 tenet…balik2 tenet…

ape nak jadi Syida oiii~~???

smpi sakit mata ni ha dok ngadap lappy, tp x sedar2 gak…haish~

now kena buat paper utk forensic >> ante mortem hanging VS post mortem hanging~

tp br buat beberapa page jek, tgn dah dok gatal buat bnd laen..

potong tgn tu kang~~ ^^

tlgla sedar Syida oiii~~~

kamu kena siapkn paper ni sblm Khamis klu buleh wpn presentation masih blom pasti bile…huhu~

ni sempat lak nk ngade2 update blog kan..

mmg nak kne la kamu Syida~~~

dah..dah…g smbg wat paper n study utk pre test~!!!

go Syida~~~

p/s : incik boyfren, bole tak kamu marahkan sy sbb sy malas??? huhu~

libur di Pantai Cermin~

Posted in ..dokter muda.., cOrEt-CoreT on December 25, 2009 by miss shieyda

25 Desember 2005~

cuti Xmas dimanfaatkan utk melepaskan suntuk sepanjang koas nih…^^

sy buat keputusan di saat2 terakhir utk ikut mereka2 sbb mereka pon buat plan ni last minute, disebabkn masing2 tension ade cuti 4hari tp xbalik Msia..inilah kami anak2 koas, cuti WAJIB digunakan dgn baik, sbb sgtla susah nak dpt cuti~ sy snarnye agak keberatan nak pegi sbb sy tgh oncal utk forensik, tp boh layan jek..haha~

sy dan 6 lg kwn mulakan perjalanan ke Pantai Cermin lbey krg kul 7  mlm 24/12, ktorg sewa kete, dan Liyana jd driver nye…tanpa tahu jln yg sebenarnye, kami pegi jugak…n smpi ke Pantai Cermin dh agak mlm, n dh tutup pon, so kami ke Pantai Gudang Garam yg terletak bersebelahan jek…

acara mlm tu dimulakan dgn BBQ…sgtla susah nak nyalakan api, tp setelah bersusah payah, kami berjaya siapkn semuanya dlm kul 12 camtula…masing2 dah lapa n penat, so terus melantak kat tepi pantai…sblm tu kami dah sewa 1 pondok yg btol2 kt tepi pantai tuh, yg kununnye utk disewa selama bbrp jam, tp akhirnye kami gunekan pondok tu utk tido sampai pg~!! xpenah dibuat dek budak2 pompuan..haha~ tp xpela, kapan lg kan? ^^

kul 6 pg sy dh bgn dan serbu ke pantai…sgt awal la kan~ ^^ bes gile, setelah sekian lama x ke pantai…pastu kitorng naek banana boat n speed boat…i had a blast wif d banana boat wpn sgt takut tenggelam…abg tu sengaja jatuhkan kami kat tgh laut, dan sy sgtla panic mase fess tym jatuh..sy mmg agak trauma dgn tenggelam2 nih, tp nak jugak~ ^^ 2nd tym jatuh, dah ok ckit la, xbape nak takut mcm yg fess…then kami mandi kat pantai tu smpi kul 10 camtu..bes gile~ ^^

pastu gerak g Pantai Cermin Theme Park…mahal gak nak masuk cni, it costs us 40k hanya utk masuk parking kete, then 75k per person utk masuk dlm theme park…x byk sgt game yg ade dlm tu, cume ade gelungsur2, giant bucket, lazy pool, dancing pool, flying fox~ seronok g try gelungsur2 tuh wpn stil takut akan tenggelam, tp pool die x dlm sgt, so sy berani la ckit~ ^^ makan 2 ice cream sepanjang kt theme park, sgtla fatty2 bombom..adehhh~ sy kne pose mgu dpn..haha~

perjalanan balik dimulakan lbey krg kul 4 ptg, n kejap jek dh sampai Medan balik sbb dh tau jalan…now sy sakit tengkuk sbb kne jirus dgn air dr giant bucket tuh..tym main x beringat pulak kan…huhu~ kulit of course la burn kan, penin nak kembalikan ke normal, dan menghilangkan jerawat2 yg ade..huhu~

kesimpulan utk cuti kali ni, bes la~ ^^ next week cuti new year cam teringin nak gi Mickey Land plak, tp tak tahu dpt g ke tak~ ^^

1st OK~

Posted in ..dokter muda.. on November 15, 2009 by miss shieyda

friday, 13 nov 2009…

fess tym entering OK as dokter muda~ ^^

OK actually stands for “operation kamar”, which is in Bhs Belanda, sgt beza dgn yg sll digunakan di Msia, OT “operation theatre”…n kne sebut OK seperti sebutan org Indonesia la, bkn org Msia…say it “OKA”^^

me, syeema n yad was quite excited n nervous at the same tym coz we were going to have our mid test in the OK~!! plus, the supervisor is Dr. R. Rahmawaty…erghhhh~~

Copy of DSC07571


ade rupa attendan kat Msia tak??? ade kan… T.T but wat to do…mmg ini yg kami kena pakai as Dokter Muda utk masuk dlm OK..sumer pon kena beli sendiri..dr baju, penutup kepala sampaila ke masker…sy n yad x bwk masker pg tu, so kami pon kelam kabut la mencari masker…mintak kat perawat, dorg kedekut giler xnak bg…dahla urgent, byk pulak cengkadak dorg..geram btol…last2 kami amik jek mase perawat tu xdek…harap maapla ye, kami mintak bebaik, korg xnak bg..huhu~

Copy of DSC07573

beginilah keadaan kami sementara tgu operasi dimulakan…xde rupa doc kan? ahaks~ bile lagi doc nak buat aksi camni kan..nnt kat Msia xle dah..malu~ ^^ tgk kasut yg kami pakai…ade rupa Crocs kan?? hehe~ nak masuk OK ni, kunun jek xle pakai ape2 yg bwk sendiri, tp kami x kne scrub, buleh pakai jam, cincin, dan mcm2 lg…kunun sterile la, tp hampeh~! camne la patient x kena secondary infection…haish~

Copy of DSC07578

there we are in the OK…^^

there were 2 op dat day…but both r for Cataract, n one of the patient had IOL…a simple op i guess, since we r currently in Dept. Mata…more op r coming for sure~ =)

i enjoyed watching op, but i dun noe if im suitable to be a surgeon…for now, i dun have any interest to be one, but who knows, rite??

i was afraid of blood actually, back then when i was in Form 4@5, but i improved drastically, since i entered medical field~!! gud job, Syida..hehe~ now teringat kat Mucit yg mmg xle tgk any op, even cume video, die sgt takut, die akan rase nak muntah..huhu~ lucu, but mgkn sbb tu die x amik med, die jd engineer…^^ tp melampau btol, video eksiden pon die xle tgk..haha~ =)

so abes citer fsl fess tym masuk OK…^^

upper cycle~!!

Posted in ..dokter muda.. on October 27, 2009 by miss shieyda

lame x update fsl koas kan…sejak bz di paeds, dan kemudian kemalasan melanda mase di psikiatri..huhu~

last week sy pulang ke pangkuan desa tercinta…chewah…haha~ seminggu je pon..nnt next tym klu rajin br update fsl tuh…

now dah masuk upper cycle of koas…sy dapat masuk dept. mata (opthalmo)…

sgtla santai dept ni, sbb tak ramai patient…tp at least kami tak terkejut dgn dept yg bz sbb mood cuti masih menebal..huhu~

sy bersama ahli grup yg baru utk upper cycle nih : syeema, yad n kak bai…kami semua anak2 msia jek, hopefuly dapat survive dgn cemerlang..hehe~

dgn bermulanye upper cycle nih, bermakna ade lg lbey krg 9 bulan utk dihabiskan di tpt ni..sgt x sabar utk habiskan evrything n balik 4 gud sbb kdg2 dh rase tak tahan utk duduk di sini..dan sgt tak sabar utk masuk alam baru…apekah??? haha~

doakan sy dan kawan2 xde ape2 mslh dgn dept yg bakal kami singgah nnt..esp bedah krn kami cume ber-4…hwaiting kawan2…sy yakin kite buleh buat~!! ^_^

p/s : sy sgtla gedix tak sabar nak kawin..mgknkah krn umo yg semakin ‘muda’?? haha~ ^^ cane nk ilangkan gedix ni ye? hehe~